Gemeentebestuur kiest voor fair trade

05 januari 2018

Op vraag van enkele inwoners, deed de gemeente in de zomer van 2016 een oproep naar leden om een zogenaamde trekkersgroep te vormen. Vijf enthousiastelingen reageerden en zijn sindsdien op weg om van Zingem een FairTradeGemeente te maken. Ook het gemeentebestuur doet haar duit in het zakje.

logo FTG met website
In het kader van haar duurzaamheidsbeleid keurde de Zingemse gemeenteraad op donderdag 14 september een resolutie goed waarin zij het engagement aanging om in het gemeentehuis voortaan enkel nog fairtradekoffie te serveren aan haar medewerkers. Ook voor recepties zou overgeschakeld worden op fairtradefruitsap. Het overschakelen om minstens twee fairtradeproducten is namelijk een voorwaarde om het label van FairTradeGemeente te behalen.

Maar het gemeentebestuur besloot daarna om nog verder te gaan en dus meer te doen dan wat van haar verwacht wordt. Zo zal op evenementen die georganiseerd worden door de gemeente, enkel nog fairtradewijn geschonken worden. Een eerste gelegenheid waarop dit zal gebeuren, is de nieuwjaarsreceptie nu zondag 7 januari. De witte en rode wijn ‘Kleine Rust’ die geserveerd zullen worden, zijn afkomstig van het bekende Zuid-Afrikaanse wijngebied Stellenbosch, meer bepaald de Stellenrust Estate.

Ook Zingemse verenigingen die gebruik maken van het gemeenschapscentrum De Griffel zullen binnenkort enkel nog fairtradekoffie en –fruitsap serveren. Wat de wijn betreft, zullen de gebruikers de keuze krijgen tussen de ‘gewone’ Franse wijn (Moulin Berger) en de fairtradewijn. Het gemeentebestuur laat de keuze bewust over aan de gebruiker. “Het is aan de vereniging om te bepalen of ze wijnboeren in het Zuiden wil steunen, wetende dat die hier een eerlijke vergoeding voor kreeg,” aldus schepen van ontwikkelingssamenwerking Kathelijne Van Betsbrugge (Samen). Maar aan zij die hier niet voor kiezen, laat het bestuur graag weten dat ook de ‘gewone’ Franse wijn door de wijnleverancier aan een juiste prijs rechtstreeks aangekocht wordt bij de wijnboer.

Delen

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in de gemeente?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.