Brandgevaar

Gemeentelijk bepaalde minimumnormen inzake brandpreventie in publiektoegankelijke plaatsen, ongeacht of deze binnen of buiten plaatsvinden, kan u hier checken.

Binnenactiviteiten

Brandgevaar wordt vooral geassocieerd met binnenactiviteiten. Dan kan u bijna niet om dit risico heen. Sigaretten, kaarsen of een elektrische kortsluiting kunnen brand veroorzaken

Voor gebouwen waar occasioneel activiteiten plaatsvinden, kunt u altijd contact opnemen met de plaatselijke brandweer.

‘Ingedeelde’ of ‘vergunde gebouwen’ zijn doorgaans in orde met brandveiligheid. Als je activiteiten geen bijzonder risico inhouden, hoeft u in deze gebouwen geen advies van de brandweer in te winnen.

Als u de zaal op een bijzondere manier wenst in te richten, en zeker als u vuur gebruikt, neemt u contact op met de brandweer. Die kan zeggen welke materialen wel of niet toegelaten zijn.

Bij binnenactiviteiten is het vrijhouden van de nooduitgangen van cruciaal belang! Toch gebeurt het vaak dat organisatoren de nooduitgangen afsluiten om te vermijden dat personen binnenkomen zonder te betalen. Iemand zal in dat geval de saaie klus van het bewaken van de nooduitgang op zich moeten nemen. Het afsluiten van de nooduitgang is immers immoreel en strikt verboden. Bij incidenten kan het ernstige gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid van de organisator.

Buitenactiviteiten

Ook buitenactiviteiten kunnen met brandgevaar kampen. Voorbeeld zijn natuurlijk die activiteiten waar het element vuur centraal staat: kampvuren, kerstboomverbrandingen,…. In Zingem moeten vreugdeschoten, kampvuren en vuurwerk vooraf aangevraagd worden via deze link. In hetzelfde document vindt u ook de voorwaarden terug.

Voor evenementen in tenten moeten de richtlijnen ter bescherming tegen brand- en paniekrisico’s in acht genomen worden.  Deze handige checklist kan u alvast helpen bij het uitvoeren van deze richtlijnen.

Cultuur

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Mieke Meire
09 389 01 30
09 389 01 49

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.