Risicoanalyse

algemeen

Voor kleinschalige evenementen lijkt het een groot woord, maar het is altijd nuttig om een zogenaamde risicoanalyse te maken. Een goede risicoanalyse is de basis voor het verdere veiligheidsbeleid. Bij het maken van de analyse stelt u zichzelf zo kritisch mogelijk op tegenover alle mogelijke veiligheidsrisico’s. Eventueel kan u de brandweer betrekken bij je risicoanalyse. Voorkomen is immers beter dan genezen

Bij het voeren van een risicoanalyse kunt u de volgende aspecten nagaan:

  • Gevaren verbonden aan de infrastructuur of aan de plaats van het evenement, zoals een gebrekkige of onveilige opbouw van een tijdelijke infrastructuur, instabiliteit van een tribune, gevaar voor instorting van een inderhaast opgetrokken beschutting, veiligheidsafstanden tussen tenten, breuk van leidingen.
  • Gevaren verbonden aan het gebruik van elektriciteit, fossiele brandstoffen of andere substanties zoals frituurvetten, oververhitting van elektrische apparaten.
  • Gevaren verbonden aan het wangedrag van personen, zoals overmatig drankgebruik, verdovende middelen, vechtpartijen.

Het is altijd nuttig om op basis van de risicoanalyse een veiligheidsverslag te schrijven waar u ook maatregelen in opneemt. Indien nodig kunt u een echt veiligheidsdossier uitwerken.

evenement in open lucht

De gemeente maakt zelf een beperkte risicoanalyse voor evenementen in open lucht. Dit doet ze aan de hand van de verstrekte informatie die ze verkrijgt via het verplicht in te vullen aanmeldingsformulier voor evenementen in open lucht. Eventueel zal u om bijkomende informatie gevraagd worden en/of gecontacteerd worden voor een coördinatievergadering.

Cultuur

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Mieke Meire
09 389 01 30
09 389 01 49

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.