Fiets-, wandel- en ruiterroutes

De brochures van deze routes over het grondgebied van onze gemeente zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme van de gemeente.

fietsroutes

Mountainbikeroute Zingem

Sinds oktober 2006 heeft ook Zingem zijn Bloso mountainbikeroute. De mountainbiker heeft keuze uit 2 verschillende routes die verbonden zijn met elkaar:
Groene route, 18 km, voor de beginnende mountainbiker, startplaats aan het voetbalterrein van KSK Zingem in de Sportstraat
Blauwe route Huise-Ouwegem, 29 km, de golvende wegen vragen een beetje ervaring van de mountainbiker, startplaats aan het voetbalterrein van VCE Huise in de Lange Aststraat
De routes zijn verbonden door een traject van een drietal kilometer dat aangeduid is aan de hand van de gele pijltjes.
Van deze mountainbikeroute zijn folders beschikbaar aan de onthaalbalie van het gemeentehuis. In deze gratis folder vindt men een korte beschrijving en eenvoudig kaartje van de route.
Wie een meer gedetailleerde kaart wil van de route kan een geplastificieerde stafkaart kopen voor de prijs van 2 EUR.

SCHELDEVALLEIROUTE 2

Fietsen van Gavere tot Oudenaarde
Deze bewegwijzerde fietsroute (35 km) maakt deel uit van drie aansluitende fietsroutes in de Scheldevallei tussen Gent en Kluisbergen. De vallei biedt een prachtig landschap met veel cultuurhistorische elementen en waardevolle natuurgebieden.
Deze lus tussen Gavere en Oudenaarde vertrekt op de markt van Gavere en leidt in de groene vallei naar het bronnendorp Dikkelvenne, langsheen de Kaaihoeve en de opgravingssite van Ename naar Oudenaarde. Na een bezoek aan de kunststad gaat ze langs de steilrand van Heurne en het groene Zingem terug naar Gavere.

MILIEUFIETSROUTE

De regio tussen Leie en Schelde in het centrale deel van Oost-Vlaanderen biedt een enorme variëteit op verschillende terreinen: vlakke en golvende landschappen, mooie dorpskernen, fraaie monumenten, meanderende rivieren, streekgastronomie om duimen en vingers van af te likken, afwisselende fauna en flora enz ... Een ideaal gebied om te verkennen dus.
Deze fietsroute deze 50 km lange fietsroute, volledig bewegwijzerd met zeshoekige borden, start aan de parking van het recreatiedomein Brielmeersen, Lucien Matthijslaan te Deinze en loopt ook door een stukje Zingem.

RONDE VAN VLAANDERENTOCHT

Deze thematocht start aan de Markt van Kruishoutem, de aanloop naar de finale van de Ronde van Vlaanderen. Het is een recreatieve (en ook sportieve) tocht van circa 150 km doorheen de Vlaamse Ardennen en Denderstreek die exact het parcours van de Ronde van Vlaanderen (editie 2000) volgt.
De brochure geeft een uitvoerige beschrijving van het traject en de toeristische bezienswaardigheden. Ideaal voor wie zelf (een stukje van) de Ronde van Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek wenst te fietsen

Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen

Het Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen, dat is 830 km fietsplezier in een heuvelachtige streek, waar achter elke bocht een nieuwe verrassing schuilt. Stel zelf je tocht samen en fiets van knooppunt naar knooppunt over de heuvels of door de valleien van de Vlaamse Ardennen.

Wandelroutes

NATUURLEERPAD

In het kader van het inrichtingsplan Meilegem-Zingem stond de gemeente Zingem in voor de aankoop en aanleg van een wandelcircuit. Dit nieuwe circuit zorgt voor een verbinding tussen de verschillende aandachtspunten in het projectgebied en zal aansluiten met natuurleerpaden.
Het nieuwe pad brengt de wandelaar langs de gebieden Grootmeers en Kleinmeers tot aan het Meuleken ‘t Dal in Zingem. Je geniet er met volle teugen van het landelijke Zingem en wandelt op onverharde paden langs waterlopen, akkers, graslanden en natuurgebieden.
De gemeente is samen met Natuurpunt en het provinciebestuur ook betrokken bij de afwerking van het natuurleerpad. Het wandelpad is uitgepijld door middel van houten palen met groene kop en indicatie “natuurleerpad” langsheen het traject staan natuureducatieve infoborden. Er is ook een wandel– en doebrochure beschikbaar

Wannenlappersroute

De Wannenlappersroute (9,5 km) start aan het gemeentehuis van Zingem. Ze voert ons langs de molen Meuleken ‘t Dal en naar de Scheldemeersen. De Grootmeers en de Kleinmeers vormen een uitgestrekt natuurgebied. We komen ook langs het natuurreservaat De Weiput. Verder wandelen we door het dorp terug naar het startpunt. De naam Wannenlappers verwijst naar de vroegere wijmenteelt. Wijmen werden onder andere gebruikt voor de mandenmakerij.

WANDELROUTE ROOIGEMSEBEEK

Deze wandelroute start aan de kerk van het prachtige dorp Mullem (Oudenaarde) en loopt over 13 km. Er zijn inkortingen voorzien waardoor wandelingen van 3 of 6 of 10 km ook mogelijk zijn. Mullem is een Vlaams schilderachtig dorp, zoals men het zich vandaag nog nauwelijks kan voorstellen. De route loopt verder in een landelijk gebleven gebied, waarbij we via het dorpje Wannegem-Lede, langs het kasteeldomein de Ghellinck d’Elseghem, twee typische windmolens en het vernieuwde Huiseplein komen. De wandelroute werd bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen.

ruiter- en menroutes

Lozerbos ruiterroute en Zijldegemkouter menroute

Beide routes starten aan taverne De Zandvlooi, een bekend rustpunt voor fietsers en wandelaars in en rond het Lozerbos. De ruiterroute is uitgetekend in en langs het Lozerbos. De menroute heeft enkele mooie vergezichten in petto en doet de pittoreske dorpjes Wannegem, Lede, Huise en Mullem aan. Een schitterende toeristische uitstap met heel wat bezienswaardigheden en mogelijkheden voor een hapje en drankje onderweg.

Toerisme

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Kathleen De Ruyck
09 389 01 30
09 389 01 49

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.