Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Wat

RLVA engageert zich om de natuurlijke troeven van de Vlaamse Ardennen te beschermen. Dat doen ze door overheid, bewoners en bezoekers van de streek te betrekken in concrete projecten die in een duurzame streekontwikkeling passen. Dit wordt dagelijks waargemaakt door een gemotiveerd team van medewerkers. Er wordt gewerkt aan natuurbehoud, landschapszorg, erfgoed, trage wegen, educatie en sensibilisatie.

hoe

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen streeft er als organisatie naar de verschillende actoren in de streek op een positieve manier met elkaar in contact te brengen om te komen tot een dynamische ontwikkeling van de streek. Op die manier wil RLVA een organisatie zijn die bruggen bouwt tussen openbare besturen, verenigingen en de bevolking. 

info

Klik hier voor meer info over RLVA.

Boomverzorging van de beschermende Taxus, parochiekerk Sint-Bavo te Zingem, op woensdag 1 maart 2017:

Woensdag 1 maart is een belangrijke dag voor de Taxus van Zingem.

De gemeente Zingem, Regionaal landschap Vlaamse Ardennen, Prov. Oost-Vlaanderen, Onroerend Erfgoed en Agentschap Natuur en bos, bundelen dan de krachten en middelen 

om deze boom te verzorgen en  een langer leven te geven. 

Wat is een "Taxus"?

Deze uitzonderlijke boom - een "op enen gezette taxus" - is beschermd als monument door Vlaanderen.  Weinig bomen krijgen dit uitzonderlijk statuut.
De circa 11.5 meter hoge taxus heeft een diameter van 13 meter en een stamomtrek van 2.78 meter (gemeten op 1.50 meter hoogte, opname in 2015).De taxus vormt een beeldbepalend object in de open, publieke ruimte in de dorpskom bij de Sint-Bavokerk, mede door het feit dat het om een oud, dik en imposant exemplaar met een mooie representatieve groeivorm gaat.  Bijgevolg bezit de boom een hoge zeldzaamheidswaarde.
De taxus vormt - als één van de dikste en vermoedelijk ook oudste taxussen in de context van een voormalig kerkhof - ook hier een historische eenheid met de Sint- Bavokerk.Over de historische rol van taxussen op kerkhoven, die in elk geval minstens teruggaat tot de middeleeuwen, bestaan vele hypotheses.  Taxus zou door het feit dat hij een zeer hoge leeftijd kan bereiken en wintergroen is, symbool staan voor onvergankelijkheid.  Verder wordt ook verwezen naar de stelling (volksgeloof?) dat hij de kwalijke geuren die opstijgen uit een kerkhof door de omzetting van de lijken zou opnemen.
De laatste jaren stelde men een afname van de groei vast.  Het Instituut voor Natuur- en bosonderzoek (INBO) heeft een onderzoek uitgevoerd en daarbij zijn volgende problemen vastgesteld:- recente twijgsterfte in de ganse boomkroon- stamvoet, oude zware ontschorsing- afgebroken/ afgezaagde takken- ontbrekende en bruin verkleurde naalden
De huidige slechte boomconditie wordt grotendeels toegeschreven aan de sterk verdichte bodem als gevolg van sterke historische betreding en vergraving, een absoluut gebrek aan organische stof en aan een degelijkebodemstructuur en de herinrichting van de kerkomgeving.

Milieudienst

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Vanhuele Wim
09 389 01 20
09 389 01 29

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.