Wannenlappersbos

Wat

Hebt u al gehoord van het Wannenlappersbos? Het is de naam voor ons klein gemeentelijk (speel)bos. Het volledige terrein heeft een oppervlakte van 4,8 ha.

bos 2 (Medium)

Zingem is binnen de provincie Oost-Vlaanderen een bosarme gemeente en Oost-Vlaanderen staat in vergelijking met de andere provincies ook al op de laagste trede.

Zowat vijftien jaar terug lanceerde de jeugdraad een oproep tot het gemeentebestuur om meer groene speelruimte te creëren – vooral het ontbreken van een speelbos werd als een gemis beschouwd. Dezelfde kreet weerklonk toen terecht ook bij de opmaak van het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan.

speelbos02klein

WANNENLAPPERS

Nee, het zijn geen struikrovers. De naam Wannenlappers verwijst naar het cultuurhistorische verleden van deze regio. Wannenmakers en wannenlappers waren talrijk in Zingem. Wannen zijn grote manden (schudmanden om het kaf van het koren te scheiden). De wannenmakers maakten thuis nieuwe manden, de wannenlappers gingen rond van boerderij tot boerderij om de aanwezige manden ter plaatse te herstellen. Voor het maken en herstellen van de manden gebruikten ze jonge twijgen van wilgen. Hiertoe werden op verschillende percelen in de Scheldevallei wilgen aangeplant, de grienden.

manden (Medium)

LIGGING EN BEREIKBAARHEID

Het bos ligt in de hoofdgemeente Zingem in de Scheldevallei langs de Damstraat tussen de kern en de oude landdijk (de Dijkstraat). De site is dus vlot toegankelijk vanuit de kern. 

Openbaar vervoer

Via het NMBS-station Zingem kan u op een 10-tal minuten stappen via het Dorpsstraat en Kerkplein de site vlot bereiken. Er zijn diverse vaste buslijnen en een belbus die één of meerdere haltes hebben in de gemeente Zingem. Meer info op www.delijn.be. De dichtste vaste halte ligt vlakbij het Kerkplen.

Auto 

U kan best parkeren in de omgeving van het Kerkplein. Via de Dorpsstraat en Omgangstraat is het nauwelijks een 5-tal minuten stappen.

TOEGANKELIJKHEID

Het bos is sinds oktober 2014 open voor het publiek en dit het ganse jaar door, van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Het volledige toegankelijkheidsreglement vindt u hier terug.

Voor activiteiten in het speelbos die plaatsvinden tussen een half uur na zonsondergang en een half uur voor zonsopgang, dient u goedkeuring aan te vragen bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Organisatoren van activiteiten die mogelijks nefaste gevolgen hebben voor de bodem, de vegetatie of de rust van de aanwezige fauna in het speelbos (een nachtspel, mountainbikewedstrijd,...), dienen hiertoe bovendien een machtiging (vergunning) aan te vragen bij de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos minstens 35 dagen voorafgaand aan de activiteit. Je vindt er alles hier over terug.

BordIngang

Milieudienst

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Vanhuele Wim
09 389 01 20
09 389 01 29

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.