Rooigembeekvallei

Wat

Dit natuurgebied bevindt zich op een absolute hotspot voor de Bourgondische, romantische en rust zoekende wandelaar. Het heeft heel wat natuureducatief potentieel en vormt bovendien de groene kern van een met kleine landschapselementen bezaaid open landschap. Geprangd tussen de Bekemolen en de pittoreske dorpen Mullem en Huise is dit gebied waardevol door zijn bonte verscheidenheid aan natuurwaarden. Het is een smal langwerpig gebied van circa 25 ha. Het gebied is deels eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos en deels van vzw Natuurpunt.

BEHEER

Natuurpunt engageerde zich voor het beheer, ook van de gebieden in eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos. In een beheerplan worden daartoe een reeks maatregelen uitgekiend. Deze zijn ondermeer gericht op het herstel van een voormalig dotterbloemgrasland en een historische houtkant en het beperken van de verlanding van de aanpalende vijver.

Voor de graslandjes stroomopwaarts Mullem wordt een verschralingsbeheer toegepast. Bloemenrijkere weides zijn hier de doelstelling op middenlange termijn. Voor de knotwilgen en de bosjes schietwilgen wordt een hakhoutcyclus opgezet, de poelen krijgen een onderhoudsbeurt ... De combinatie van deze maatregelen moet dus zorgen voor een grotere biodiversiteit.

Klik hier voor meer info over de Rooigembeekvallei.

ligging en bereikbaarheid

Het gebied ligt op de grens van Huise, Mullem en Wannegem.

Openbaar vervoer

Het NMBS-station Zingem ligt op 1,5 km van de Bekemolen. U kan ook via het NMBS-station Oudenaarde afstappen en vandaar de bus nemen: belbus 85. Halte Mullem kerk wordt op zaterdag en weekdagen elk uur - na reservatie - bediend, op zondag om de 2 uur.

Auto

Via de N60 kan u naar Mullem rijden. Hier kan u parkeren. 

TOEGANKELIJKHEID 

De openstelling van het gebied is zeer intens via het valleipad van de Rooigemsbeek. 
Deze wandelroute start aan het kerkje van het pittoreske Mullem, loopt over 13 km en brengt u via Lede, Wannegem en Huise terug naar de kern van dit gebied. Er zijn ook inkortingen mogelijk. Laarzen of stevig schoeisel zijn bij vochtig weer aanbevolen. Het pad is grotendeels verhard.

Rooigembeekvallei (Medium)

Milieudienst

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Vanhuele Wim
09 389 01 20
09 389 01 29

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.