Eerste Kruisems schepencollege verdeelt bevoegdheden

29 november 2018

Op 14 oktober gingen de toekomstige Kruisemnaren voor het eerst naar de stembus voor een nieuw gemeentebestuur voor de fusiegemeente. Een historische verkiezing. De gekozen meerderheid duidde intussen de leden van het nieuwe college van burgemeester en schepenen aan én verdeelde ook de bevoegdheden.

Nieuwe schepencollege 28 11 2018_750pix

De eerste burgemeester van Kruisem wordt Joop Verzele (46), die in Kruishoutem bijna 10 jaar de sjerp droeg. Hij wordt ook voorzitter van de gemeenteraad en ontfermt zich over het algemeen beleid, burgerlijke stand, bevolking, veiligheid (brandweer en politie) en personeel en organisatie. Die laatste bevoegdheid is uiteraard bijzonder belangrijk voor de nieuwe fusiegemeente die van een vernieuwde en versterkte dienstverlening een speerpunt wil maken.

Eerste schepen wordt Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (39). Hij neemt de bevoegdheden openbare werken, patrimonium, sport en lokale economie voor zijn rekening.

Tweede schepen wordt Zingems burgemeester Kathleen Hutsebaut (57). Zij zal zich ontfermen over onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en, in de laatste 4 jaar, senioren. Zo zet ze haar ervaring verder ten dienste van de nieuwe fusiegemeente.

Gerrit Depaepe wordt de derde schepen en is met zijn 36 jaar de jongste van het college. Hij wordt bevoegd voor jeugd, cultuur, kunstonderwijs, erfgoed, bibliotheek en in de eerste 2 jaar ontwikkelingssamenwerking.

Jurgen Haustraete (42) is de vierde schepen en hij buigt zich de komende jaren over financiën, mobiliteit en land- en tuinbouw.

Kristof Callens (45), vijfde schepen, gaat voor een sterk milieubeleid. Zo heeft hij afvalbeleid, dierenwelzijn, klimaat en energie in portefeuille. Verder zal hij in de eerste 2 jaar ook bevoegd zijn door digitalisering, communicatie, city-marketing en toerisme. De laatste 4 jaar van de legislatuur neemt hij feestelijkheden in handen.

Nieuwkomer wordt Achiel De Coninck (67) als zesde schepen. Hij wordt 2 jaar schepen en zal bevoegd zijn voor senioren, gelijke kansen en gehandicaptenbeleid, religieuze aangelegenheden en begraafplaatsen en feestelijkheden.

Achiel wordt na 2 jaar als schepen afgelost door Sofie Bauters (40). Zij zal bevoegd zijn voor digitalisering, communicatie, city-marketing en toerisme, gelijke kansen en gehandicaptenbeleid, ontwikkelingssamenwerking en werk.

Baron Bernard della Faille d’Huysse (55) wordt als zevende schepen voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, en zal bevoegd zijn voor het woonbeleid, sociale huisvesting en werk (gedurende de eerste 2 jaar). Verder neemt hij ook ruimtelijke planning en het vergunningenbeleid op. En in de laatste 4 jaar neemt hij ook religieuze aangelegenheden en begraafplaatsen op zich.

Het nieuwe schepencollege wil zo snel mogelijk aan de slag; er wordt een omvattend beleidsprogramma opgesteld. Bij dit alles zal dialoog met de Kruisemnaar centraal staan. Participatie is essentieel binnen elk beleidsdomein van de nieuwe fusiegemeente.

Delen

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in de gemeente?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.