Eten en drinken

algemeen

Vlamingen zouden Bourgondiërs zijn. Bij evenementen is het welgekende hapje tapje niet zelden het middel dat uw vereniging in staat stelt om financieel rond te komen of om uw medewerkers te motiveren. Vaak is het zelfs een essentieel element van het evenement. Uw medewerkers onthalen dit aspect van de organisatie vaak met heel wat enthousiasme. De bereidheid om hiervoor de handen uit de mouwen te steken, is bij velen dan ook groot. Toch moet u ook nog even nadenken vooraleer u op het hapje tapje te storten.

vergunningen

alcoholhoudende dranken

Vroeger was het zo dat wie als organisator alcoholhoudende drank aanbood, een toelating nodig had voor het organiseren van een zogenaamde ‘gelegenheidsslijterij’. Deze toelating stond beter bekend als de ‘tapvergunning’.

Sinds 7 januari 2006 is dit systeem afgeschaft.

sterke dranken

Vroeger had u voor het schenken van sterke dranken een bijkomende vergunning nodig. Vanaf 7 januari 2006 is ook dit systeem afgeschaft. Sindsdien is het de gemeente die beslist of en onder welke vorm ze een vergunning voor het schenken van sterke drank aflevert. In Zingem moet enkel een vergunning gevraagd worden voor het schenken van sterke drank op manifestaties die plaatsvinden op het openbaar domein. Dit doet u door het invullen van het aanvraagformulier voor evenementen.

Wat juist als ‘sterke drank’ wordt beschouwd, hangt niet volledig af van het alcoholpercentage. Een handig overzicht vindt u hier terug.

U gaat er best van uit dat alle alcoholische dranken als sterke drank worden beschouwd, behalve enkele uitzonderingen. Producten met een alcoholgehalte van 22° vol. of meer worden sowieso als sterke drank beschouwd, bijvoorbeeld whisky of wodka. Maar ook voor bepaalde aangelengde dranken, zoals whisky-cola en cocktails, jenevers en alcoholpops met een laag alcoholpercentage heeft u een vergunning voor sterke drank nodig.

De belangrijkste uitzonderingen zijn bieren en wijnen met minder dan 22° vol. of producten op basis van bier of wijn zoals porto en sherry. Als u enkel zulke dranken schenkt, heeft u geen vergunning voor sterke drank nodig.

voedingsmiddelen

Infrastructuren met een vaste keuken beschikken meestal over een vergunning voor de verkoop van voedingsmiddelen. Ook professionele verkopers van voedingsmiddelen (frituurhouders, hotdogventers, cateraars) zijn meestal vergund.

Het kan gebeuren dat u op uw evenement ook zelf voedingsmiddelen wil aanbieden, in een niet-vergunde infrastructuur (bv. De Griffel). In principe kan men dan van u eisen dat u een dergelijke vergunning kunt voorleggen. De provinciale controle-eenheden van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, FAVV, voeren echter een realistisch beleid. Bij kleinere en occasionele evenementen zoals een eetfestijn, fuif of wijkfeest hoeft u geen vergunning aan te vragen!

bekers of glas?

Het hapje en tapje moet u kunnen nuttigen. U heeft hiervoor de keuze tussen herbruikbare materialen of wegwerpmaterialen.

Glazen of porseleinen recipiënten zijn het smakelijkst om uit te drinken, maar minder veilig. Kunststoffen die u kunt hergebruiken, zijn daarom een goed alternatief.

alcohol

Een evenement zonder een fris pintje? Dat is bijna zo erg als een café zonder bier. Maar onze gele vrienden hebben ook hun kwalijke kantjes. En dan hebben we het natuurlijk niet over hun calorieën.

Dronken personen kunnen je evenement ernstig verstoren. Wat met feestvierders die duidelijk dronken zijn? Om problemen te vermijden, is er één stelregel: dronken mensen ontzegt u de toegang tot uw evenement. Tijdens het evenement kunt u hen soms zelf verzoeken het evenement te verlaten. Als er echter gevaar of geweld dreigt, schakelt u beter de politie in.

Enkele belangrijke wettelijke regels bij het schenken van alcohol:

  • Het is verboden om alcoholische drank te schenken aan jongeren onder 16 jaar.
  • Het is verboden om sterke drank te schenken aan jongeren onder de 18 jaar.
  • Het is verboden alcoholische drank te schenken aan personen die zich al in een kennelijk dronken toestand bevinden.

Overtreedt u deze regels, dan riskeert u boetes en zelfs een stillegging van het evenement.

op openbaar domein

Of misschien denkt u er over na om een worstenkraam of frietkot aan de ingang van uw fuif te plaatsen? Indien de verkoop van eender welke goederen doorgaat op het openbaar domein, dan leest u best even afdeling twee van dit reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein en houdt er in uw begroting rekening mee dat u hier een vergoeding voor verschuldigd bent. Hoeveel u betaalt, hangt af van een aantal factoren en kan u in dit retributiereglement op de standplaatsen op openbare plaatsen en markten en het gebruik van elektriciteitskasten terugvinden.

Openbare werken, technische dienst en veiligheid

Alfred Amelotstraat 53
9750 Zingem
Martens Peter
09 389 01 20
09 389 01 29

Openingsuren

ma

8.30

-

11.30 u.

di

8.30

-

11.30 u.

13.30

-

18.45 u.

woe

8.30

-

11.30 u.

do

8.30

-

11.30 u.

vrij

8.30

-

11.30 u.