Laat de blaadjes liggen ... en red je tuin!

  • 24 september 2020

De klimaatverandering zet verder door. We hebben de warmste en droogste zomer net achter de rug. De herfst is in het land en de blaadjes vallen al volop van de bomen, vroeger dan anders!
De droogte zorgt voor oogstmislukkingen, maar ook onze tuinen, parken en bedrijfsterreinen blijven niet gespaard. De beste remedie hiertegen? Laat de blaadjes liggen! Als we de bladeren laten liggen in onze tuin kunnen we ons wapenen voor volgende zomer.
De bladeren verteren tot een humuslaag die als een spons het water zal vasthouden.

Je kan je bladeren samenharken onder bomen, langs de hagen of in de moestuin. Er over rijden met een grasmachine is ook een optie, zo versnipper je ze en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. 
Blaadjes zijn ideale voeding voor bodemdiertjes die voor een gezonde bodem zorgen, haal je ze weg, dan sterven ze uit.

Deze campagne wil het gezond verstand aanspreken, om de natuurlijke cyclus terug te herstellen. 

In deze tijden is het not done en eigenlijk zinloos om met vervuilende bladblazers bladeren in zakken te blazen, die met de wagen naar het containerpark te brengen, om dan op de terugweg mest of compost te kopen. 

Ook doe je er goed aan om deze herfst nog bomen te planten, we zullen hoe langer hoe meer schaduw nodig hebben. Deelname aan de boomplantactie van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen is hiervoor de beste optie. Meer info op https://www.rlva.be/boomplantactie%20rlva.

Campagne Laat ze liggen
Campagne Laat ze liggen
Campagne Laat ze liggen
Campagne Laat ze liggen
Campagne Laat ze liggen
Campagne Laat ze liggen